Yazılım Mühendisi ve Geliştirici: Fark Nedir?

yazilimci

BT endüstrisinde, “yazılım geliştirici” ve “yazılım mühendisi” terimleri birbirinin yerine kullanılır ve birisi geliştirici rolü olarak ilan edilen bir iş için mülakat yaparsa, gerçek şu ki, her ikisi için de görüşme yapıyor olabilirsiniz. İlk bakışta, bir yazılım geliştiricisi ve mühendis arasında bir fark olmadığı görünebilir, ancak BT dünyasında, ikisi arasında bazı büyük farklılıklar vardır. Bu farklar nelerdir ve hem yazılım geliştiricilerinin hem de mühendislerin iş tanımlarını nasıl yansıtırlar?

İş Fonksiyonlarındaki Farklılıklar

Yazılım mühendisliği, yazılım oluşturmak için mühendislik prensiplerini uyguladığınız zamandır. Yazılım mühendisleri yazılım geliştirmede yer alabilir ancak yazılım mühendislerinin çoğu geliştirici değildir. Yazılım mühendisleri, müşterinin ihtiyaçlarını uygulanabilir teknoloji çözümlerine bağlayarak yazılım geliştirme yaşam döngüsüne katılırken, belirli işlevleri sağlamak için sistematik olarak süreçler geliştirirler. Yazılım mühendisliğini, yazılım oluşturmak için mühendislik kavramlarını kullanmanın bir yolu olarak görmek daha iyidir.

Öte yandan, yazılım geliştiriciler, programların ardındaki yaratıcı gücü harekete geçiriyor. Yazılım geliştiricileri, tüm geliştirme sürecinden sorumludur. Teorik bir tasarım oluşturmak için müşteri ile işbirliği yapanlardır. Daha sonra bilgisayar programcılarının yazılımı düzgün bir şekilde çalıştırmak için gerekli kodu oluşturmasını sağlarlar. Bilgisayar programcıları yazılım geliştiricileri ile birlikte sorunları test edecek ve çözecektir. Yazılım geliştiricileri, yazılım geliştirme yaşam döngüsünün her aşamasında proje liderliği ve teknik rehberlik sağlar.

Bu nedenle, bir yazılım mühendisi yazılım geliştirmeyle ilgili olabilir, ancak az sayıda yazılım geliştiricisi mühendistir.

Yazılım Mühendisi Becerileri ve İş Tanımı

Kıdemli yazılım mühendisleri, analiz sistemlerinin yanı sıra karmaşık sistem tasarımı ve geliştirmesini de denetlemektedir. Çeşitli projelerde aktif olarak danışman, lider ve bireysel katkıda bulunan rolünü oynarlar. Kaynakları yönetebilmeli, geliştirme görevlerini koordine edebilmeli ve teknik proje planlarını denetleyebilmeli ve müşterilerin ve şirketin stratejik hedeflere ulaşmasına yardımcı olmak için yeni BT kullanımlarının tanımlanması ve uygulanmasında analitik tavsiyeler sunabilmelidirler. Genellikle yazılım geliştirme yaşam döngüsü boyunca BT, operasyonlar ve geliştirme personeli ile işbirliği yaparlar. Son olarak, iyileştirme süreçlerini belirleyerek ve önererek operasyonların sorunsuz yürütülmesini sağlamalıdırlar.

Yazılım mühendisleri açık kaynak kodlu projeler ve araçlar kullanarak teknik uzmanlığa, gösterebilecekleri kişisel başarılara ve deneyime sahip olmalıdır. Otomatik test, kalıp tasarımı ve hataya dayanıklı sistemlerde yetkin olmalıdırlar. Yazılım mühendislerinin BT mimarisini, bulut tabanlı sistemleri ve büyük ölçekli veri depolarını nasıl oluşturacağını ve koruyacağını bilmesi çok önemlidir. Ayrıca, ölçeklenebilir veri depolarının, ardışık düzenlerin ve ölçeklendirilebilir etki alanına özgü dillerin nasıl oluşturulacağına aşina olmaları gerekir. Hem kendi başlarına hem de uzak ekiplerle rahatça çalışabilmelidirler.
Yazılım Geliştirici Becerileri ve İş Tanımı

Yazılım geliştiricileri, gerekli değişiklikleri yönetmek için proje güncellemelerini ve bildirilen hataları sürekli olarak izlemelidir. Sonuç olarak, sürekli olarak atanan projeler, son tarihler ve programlar arasında vites değiştirmeleri gerekir. Yazılım geliştiricileri, kaliteyi ve tutarlılığı sağlamak için deneysel yazılım çalışmaları yapmalıdır. İşletme verimliliğini artırmak için tasarlanmış programların onarım ve revizyonlarını düzgün bir şekilde yönlendirmek için mükemmelliğe göz kulak olmaları gerekir. Bazı yazılım geliştiricileri, istemciler ve satıcılarla birincil temas noktası olmakla görevlidir.

Yazılım geliştiricilerin mükemmel analitik becerilere sahip olmaları gerekir, çünkü ihtiyaçları yazılım yetenekleriyle sürekli olarak karşılaştırmaları gerekecektir. Bilgisayar programlarıyla etkin bir şekilde çalışmak için bilgisayar dillerine aşina olmalıdırlar. Bunu yapabilmek için müthiş geri bildirim ve iletişim becerilerine sahip olmaları gerekir. Küçük hataların veya yanlış iletişimin büyük finansal ve operasyonel sorunlara yol açabileceğini unutmayın. Detay odaklı olmak, eş zamanlı projeleri farklı geliştirme aşamalarında yönetmelerine yardımcı olacaktır.

Sonunda, yazılım mühendisliği ve yazılım geliştirme arasındaki temel fark, ikincisinin mühendisliği denetlemesi, birincisi ise işlevsel programlar oluşturmaya odaklanmasıdır.

yazilimmuhendisi

Başlık Gerçekten Önemli mi?

Sürekli gelişen, kullanıcı merkezli, yaratıcı iletişim ortamı göz önüne alındığında; tarayıcı ve mobil cihazlarda elde edilebilir olanların sınırlarını zorlayan tüm JS çerçeveleri, Markup Ön İşlemcileri, diller ve uygulama çerçeveleri ile Mühendis ve Geliştirici arasındaki farkın ayırt edilmesi biraz daha zordur. Ancak bir iş aramasının ortasındaysanız, bir fark yaratabilir.

Günümüzde, bir şirket bir “yazılım mühendisi” için iş ilanı yayınladığında, mühendislik ilkeleri konusunda eğitim yoluyla temel bir temeli olan birini ve mühendislik kavramlarının uygulanması yoluyla çözümler üretiyorlar. Birçok işveren için, “mühendis” terimi tipik olarak tasarım süreci metodik olan ve yerleşik örüntülerin ve ilkelerin kasıtlı olarak uygulanmasını içeren bir çeşit “kurucu” anlamına gelir.

Terimin bu duygusunu tatmin eden geliştiriciler olsa da; ancak, pratikte, resmi unvan hiçbir şey ifade etmez. Yazılım mühendisliği lisanslı bir meslek değildir ve şirketler genellikle bu gerçeği ve unvanın değerini, kişisel metodolojilere bakılmaksızın çalışanlarına yan fayda olarak sunarak kullanırlar.

Öte yandan, bir geliştirici, kendini keşfetme yoluyla öğrenilen kalıpları ve uygulamaları, iş başında, kitap ve blogları okuma veya bilimsel yaşamın temelleri olmadan gelişim yaşam döngüsünün belirli yönlerine odaklanan kursları uygulama konusunda daha yaratıcı bir fikre sahip olma eğilimindedir. yöntem ve mühendislik ilkeleri.

Dolayısıyla, mevcut unvanınızın yanlış olduğunu düşünüyorsanız, işverenler bir unvanda işe almadığını kabul ediyor gibi görünüyor. Ama bu sizin için önemli bir şeyse, patronunuzla konuşun ve davanızı öne çıkarın – değiştirmek için bir anlaşma kırıcı gibi görünmüyor.

Kaynak : https://skywell.software/blog/software-engineer-vs-developer-what-s-the-difference/

 

7,690 total views, 5 views today